Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak ayında 1 milyar 98 milyon 721 bin zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Bu başarı, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki kararlılığını ve etkinliğini göstermektedir. Bakan Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) bu süreçteki rolünü vurguladı.
Uraloğlu, ocak ayında 1.5 milyon IP adresine yönelik gerçekleştirilen bu engellemelerin, siber tehditlerin önlenmesinde kritik bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, oltalama saldırıları gerçekleştiren 991 alan adına erişim engeli getirildiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, USOM'un siber tehditleri önlemek amacıyla sürekli olarak çalıştığını açıkladı. Merkez, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlama konularında önemli bir görev üstlenmektedir. Uraloğlu, "USOM, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürütmektedir" dedi.
Bu bağlamda, Türkiye'nin siber güvenliğini sağlamak için teknolojik tedbirler ve tehdit istihbaratı gibi hizmetlerin sunulduğu belirtildi. Uraloğlu, bu çalışmaların Türkiye'nin siber kapasitesini artırdığını vurguladı.
USOM koordinasyonunda, kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetlerin sürdüğünü belirten Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) 7 gün 24 saat görevde olduğunu ifade etti. "USOM bünyesinde 2 bin 324 SOME ekibi, 8 bin 9 uzman personel ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz" dedi.
Uraloğlu, anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını ve bu taramalarla zafiyetlere ait risklerin proaktif şekilde tespit edildiğini belirtti. 2025 yılının ilk ayında yapılan taramalarda toplam 78 bin 558 adet siber güvenlik açığı tespit edildiği ifade edildi.
Uraloğlu, USOM'un 2013 yılından bu yana toplamda 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini açıkladı. "Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından, ülkemizdeki 1.5 milyon IP adresine 2025’in ilk ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 adet erişim isteği engellendi" şeklinde konuştu.
Bu süreçte, oltalama saldırısı gerçekleştiren 991 alan adına erişim engeli getirildiği ve 5 bin 869 oltalama saldırısının engellendiği belirtildi. Uraloğlu, Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını da vurguladı.
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikte önemli katkılar sağladığını ifade etti. Avcı, Azad ve Kasırga gibi projelerin, ulusal siber güvenlikte örnek teşkil ettiğini belirtti. "Kasırga projemiz ile haftalık 131 taramayla 286 farklı portun ve 918 farklı zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz" dedi.
Bu projeler, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki yeteneklerini artırmakta ve uluslararası standartlara ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Uraloğlu, bu tür projelerin devam edeceğini ve siber güvenlik alanında daha fazla başarı elde edileceğini belirtti.