Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu projesini açıkladı. Türkiye'nin bağlantısallıkta köprü görevi üstlendiği vurgulandı. Bakan Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, “Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.” dedi. Bu bağlamda, TRACECA'nın önemi her geçen gün artmaktadır.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. “Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, TRACECA’nın ve bu çerçevede yapılacak işlerin öneminin arttığını belirtti. Ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacaktır.
Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma koridorlarına verdiği önemi vurguladı. “Hem bölgesel hem de bölgelerarası bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundayız.” dedi. Türkiye, son 23 yılda ulaştırma ve haberleşme yatırımları yapmıştır.
Bu yatırımlar, Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Uraloğlu, bu koridorların geliştirilmesine her platformda destek verdiklerini ifade etti.
Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa’ya devamını planladıklarını aktardı. “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz.” dedi. Bu bağlamda, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemi vurgulandı.
Bu proje ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır. Uraloğlu, Bulgaristan ile demiryolu sınır kapısının açılması için mutabakat zaptı imzaladıklarını hatırlattı.
Uraloğlu, multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini belirtti. “Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır.” dedi. Ulaştırma ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması gerektiği vurgulandı.
Uraloğlu, TRACECA’nın sağladığı uluslararası diyaloğun önemine dikkat çekti. “Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte e-permit sistemini uyguladığını belirtti. “Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.” dedi.
TRACECA’nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu vurguladı.