Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı TBM-2 Işık Görme Töreni’nde yaptığı konuşmada, 3,1 milyon vatandaşın İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu hattın Marmaray’ın devamı olarak çalışacağını belirtti. Ayrıca, bu projeyle birlikte bölgedeki ulaşımın büyük ölçüde kolaylaşacağını ifade etti.
Uraloğlu, “Açtığımız tüneller ile Halkalı’dan Ispartakule’ye ulaşarak Ispartakule ile hinterlandındaki Esenyurt ilçesi ve Bahçeşehir semtindeki vatandaşlarımız İstanbul'un raylı sistem ağına kavuşacak.” dedi. Bu açıklama, İstanbul'daki ulaşım altyapısının gelişimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı, 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy etabı, 67 kilometrelik Çerkezköy-Ispartakule etabı ve 8.4 kilometrelik Ispartakule-Halkalı etabından oluşmaktadır. Uraloğlu, “Tüm etapların tamamlanmasıyla; mevcut hat kapasitesini 4 kat arttırmayı, yolcu seyahat süresini 4 saatten 1,5 saate, yük taşıma süresinin ise 8,5 saatten 3,5 saate düşürmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu hat tamamlandığında, yıllık 2,7 milyon yolcu ile 33,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacağı öngörülmektedir. Bu durum, İstanbul'un ulaşım ağının daha verimli hale gelmesine katkı sağlayacaktır.
Bakan Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule etabında 6,4 kilometre çift tüp TBM tünelinin kazı çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. “Bugün itibariyle de TBM makineleriyle kazıları yapılan 6.4 kilometre uzunluğundaki çift tüplü tünelimizden arkamda gördüğünüz TBM-2 Tüneli’ndeki kazı çalışmalarımızı tamamlayıp ışık görme aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Bu gelişme, projenin ilerlemesi açısından önemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir. Uraloğlu, “Halkalı-Ispartakule etabımız genelinde ise yüzde 79 ilerleme sağladık ve çalışmalarımızı bu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde ekledi.
Kapıkule-Çerkezköy etabında yaklaşık yüzde 95 fiziki ilerleme sağlandığını belirten Uraloğlu, bu etaptaki çalışmaları ağustos ayı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. “Bu projeye hem Türkiye hem de Avrupa Birliği tarafı olarak her seviyede ciddi oranda zaman ve emek sarf ettik.” dedi.
Uraloğlu, “İnşallah ağustos ayı sonrasında demir raylar üzerinde süzülecek trenlerimiz sadece yolcu ve yük taşımayacak, bölgede gelişmeye başlayacak ticari hareketlilik ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük faydalar sağlayarak insanımızın hayatına da yeni bir soluk getirecektir.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, projede ekolojik duyarlılığa da dikkat edildiğini belirterek, “3 ekolojik köprü inşa ederek doğal hayatın bütünlüğünün ve çeşitliliğinin korunmasına da katkı sağladık.” dedi. Ayrıca, 4 yeni istasyon binasının inşa edilmekte olduğu da ifade edildi.
Bu projeyle birlikte, İstanbul’un ulaşım altyapısının modernizasyonu ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmektedir. Uraloğlu, İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını vurguladı.