Serbest Ticaretin Önemi ve Küresel Ekonomideki Zorluklar

image not found


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, serbest ticaretin önemini vurguladı. Küresel ticarette artan korumacılık eğilimleri, yatırımları ve büyümeyi olumsuz etkiliyor. İş dünyası olarak adil ve özgür ticaret düzenine olan inanç devam ediyor.

Serbest Ticaretin Önemi ve Küresel Ekonomideki Zorluklar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük vergileri ve kotalarla duvarlar örülen bir dünya istemediklerini vurguladı. İş dünyası her zaman serbest ticaretten yana olmuştur. Nairobi'de düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Afrika Zirvesi'nde, artan korumacılık eğilimlerinin iş dünyasına etkileri ele alındı.

Artan Korumacılık Eğilimleri

Hisarcıklıoğlu, zirvede yaptığı açıklamada, son dönemde ABD'nin gümrük tarifelerini artırma kararının ve Çin'in buna karşılık vermesinin yeni bir 'ticaret savaşı' başlattığını ifade etti. Birçok ülkenin yeni tarifelere hazırlandığına dikkat çekti. Bu gelişmeler, küresel ticarette belirsizlikleri artırıyor.

Yatırımları ve büyümeyi yavaşlatan bu durum, dünya ekonomisini zorlu bir dönemle karşı karşıya bırakıyor. Hisarcıklıoğlu, tarihsel örnekler üzerinden, 'Büyük Buhran' döneminde ülkelerin pazarlarını kapatmasının küresel krizi derinleştirdiğini hatırlattı. Aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

Adil ve Özgür Ticaretin Savunuculuğu

Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak her zaman adil, özgür ve kurallara dayalı bir ticaret düzeninden yana olduklarını belirtti. Ticaretin olduğu yerde zenginlik, istihdam ve refah bulunduğunu ifade etti. Küresel refahın, adil ve öngörülebilir kurallara bağlı olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Serbest ticaretin savunucusu olmayı sürdüreceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu yaklaşımın iş dünyası için kritik olduğunu vurguladı. Korumacılığın artması, iş dünyasının büyüme ve gelişme hedeflerini tehdit etmektedir.

Barışın Tüccarları Misyonu

Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayi odalarının 100 yılı aşkın süredir serbest ticaretin en büyük destekçileri olduğunu ifade etti. Dünya Odalar Federasyonu'nun 170'ten fazla ülkede 45 milyon işletmeyi temsil ettiğini belirtti. Bu güçlü sesin, hükümetlerin çatışma yerine işbirliğini tercih etmesini hedeflediğini kaydetti.

Hükümetler duvarlar örse de iş dünyası olarak köprüler kurmaya devam edeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, siyasetin zayıflatmaya çalıştığı bağları güçlendireceklerini ifade etti. Dünya Odalar Federasyonu olarak 'Barışın Tüccarları' misyonuna sahip çıkacaklarını vurguladı.