Merkez Bankası’nın indirim döngüsü sürüyor. Merkez Bankası, yılın ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45’e indirdi. Böylece faizde iki ayda toplam 500 baz puanlık indirim yapılmış oldu. Süreç devam edecek ve piyasalarda bu durum dikkatle izleniyor.
Merkez Bankası, aralık ayında 22 aylık aranın ardından faizi 250 baz puan düşürerek yüzde 50 seviyesinden yüzde 47,5 seviyesine çekmişti. Bu indirim, faizde düşüş döngüsünün devam edeceğini işaret etti. Piyasalar, aralık ayında başlayan faiz indirim sürecinin bu toplantıda da devam edeceğine kesin gözüyle bakıyordu.
TCMB, politika metninde yıllık enflasyon hedefine odaklanmış görünüyor. Politika metni, belli bir sıkılığın korunacağına dikkat çekiyor. Ocak ayı enflasyonuna vurgu yapıldı. Ocak ayı ücret artışlarının yaşandığı bir ay olurken, artışlarda geçmiş enflasyon verilerinin ağırlığı hissediliyor.
Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü verilerin ocak ayında öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiği belirtildi. TCMB, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin öne çıktığını ifade etti.
TCMB, temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiğini belirtti. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğu ifade edildi. Bu durum, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemesine rağmen risk unsuru olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Toplantı bazlı yaklaşımda TCMB, faiz indirim sürecinin enflasyon beklentilerini bozmasını engelleme kararlılığını kuvvetli cümlelerle vurguladı. Para politikasındaki kararlı duruş, lirada reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirdi.
TCMB, metinde verdiği mesajla likiditedeki yüksek seyrin azaltmak için ek adımlar atabileceğinin sinyallerini verdi. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi.
Sterilizasyon araçlarının ek tedbirlerle kullanılmaya devam edileceği ifade edildi. Bu durum, enflasyonun ana eğilimi ve temel mal enflasyonu gibi konuların dikkatle izlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Bu yıl, geçmiş yıllardan farklı olarak Merkez Bankası toplamda 8 toplantı yapacak. Yayınlanan takvime göre, TCMB Para Politikası Kurulu şubat, mayıs, haziran ve kasım aylarını pas geçecek. Bu durum, piyasalarda daha öngörülebilir bir yaklaşım sergileneceği anlamına geliyor.
2025’in ilk toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası, ikinci toplantısını 6 Mart’ta yapacak. Bu toplantılar, para politikası kararlarının alınmasında önemli bir rol oynayacak ve piyasa beklentilerini şekillendirecek.