Gıda Enflasyonu ile Mücadelede Yeni Stratejiler: SOA Toplu Yemek'in Başarı Hikayesi

image not found


SOA Toplu Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonu ile mücadelede işletmelerin menülerde kısıntıya gitmediğini belirtti. 2024 hedefleri ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Gıda Enflasyonu ile Mücadelede Yeni Stratejiler: SOA Toplu Yemek'in Başarı Hikayesi

SOA Toplu Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonu ile mücadelede işletmelerin menülerde kısıntıya gitmediğini belirtti. 2024 hedefleri doğrultusunda 81 ilde hizmet verme amacı taşıyan Kocabaş, yemek hizmetlerinin maliyetleri ve sektördeki gelişmeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gıda Enflasyonu ve İşletmelerin Tepkisi

Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun kendilerini en çok zorlayan unsur olduğunu ifade etti. İşletmelerin, hayat pahalılığı nedeniyle alım gücü düşen çalışanlarını koruma eğiliminde olduğunu belirtti. Bu bağlamda, işletmelerin menülerde kısıntıya gitmek yerine daha hacimli menüler talep ettiğini vurguladı.

Kocabaş, pandemi döneminden bu yana artan fiyatların, daha önce altı aylık ve yıllık yapılan anlaşmaların 10 güne kadar düştüğünü söyledi. Müşterilerin bu durumu yadırgamadığını, çünkü gıda fiyatlarının herkesin bütçesine doğrudan dokunduğunu ifade etti. İşletmelerdeki öğün maliyetlerinin 150-285 TL arasında değiştiğini belirtti.

Yemek Kartları ve İşyerinde Yemek Avantajları

Kocabaş, işletmelerin çalışanlarına yemek kartı sağlamasından ziyade işyerinde yemek vermenin daha avantajlı olduğunu dile getirdi. Yemek kartları tarafında komisyonların gündeme geldiğini belirten Kocabaş, bu durumun menü fiyatlarını etkilediğini söyledi. İşletmelerin sağladığı yemeklerin, komisyonlar nedeniyle yüzde 6-7 daha ucuz olduğunu ifade etti.

Her gün 60 bin çalışana yemek hizmeti sunduklarını belirten Kocabaş, işletmelerin talebine göre günde iki veya üç kez yemek servisi yapılabildiğini anlattı. Yerinde yemek hizmeti verdiklerini ve mutfağı olmayan yerlere girmediklerini vurguladı. Yemeklerin taze sunulması gerektiğini belirtti.

2024 Hedefleri ve Sektördeki Gelişmeler

2024 yılında ciroda 1,5 milyar TL’yi aşmayı hedeflediklerini belirten Kocabaş, Türkiye genelinde 5 bin 192 kayıtlı firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Kayıt dışı firmalar dahil yıllık yaklaşık 4,5 milyar dolarlık iş hacmi ile 334 bin 529 kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye dolaylı olarak istihdam sağlandığını ifade etti.

Kocabaş, gıda maliyetinin büyük kısmının işçilik maliyetinin ise yüzde 30 civarında olduğunu belirtti. Kalifiye personel bulmakta zorluk çektiklerini ve geriden gelen yeni neslin uzun soluklu işlere sıcak bakmadığını ifade etti. Aşçı kadrosunun yüzde 80’den fazlasının bu sektörde çalıştığını vurguladı.

Çalışanların Yemek Tercihleri ve Sağlık

Mavi yaka ve beyaz yaka çalışanların yemek tercihleri arasında farklılıklar olduğunu belirten Kocabaş, ağır işlerde çalışanların daha ağır menüler tercih ettiğini, beyaz yaka çalışanların ise daha hafif yemekleri tercih ettiğini anlattı. Bu durumun kilo problemi ve hareketsiz yaşam ile ilgili olduğunu ifade etti.

Ofislerde açık büfe tarzı seçeneklerin öne çıktığını belirten Kocabaş, tabldot yerine bowl tarzı seçeneklerin tercih edildiğini söyledi. Gıda güvenliği açısından her işletmenin mutfağa geçmesi gerektiğini vurguladı.

Gelecek Planları ve Yurt Dışı Stratejisi

Kocabaş, yurt dışı planlarının olmadığını ancak yurt sathında 81 ilde hizmet verme amacının bulunduğunu ifade etti. Daha önce lokanta işlettiklerini ancak bu işin çok öznel olduğunu ve başında olmayı gerektirdiğini belirtti. Ana işlerine odaklanmak için bu sektörden çekildiklerini söyledi.

Kocabaş, lokanta işinin sabah 8’den akşam 12’ye kadar mesai gerektirdiğini ve bu işi bir müdüre bırakmanın mümkün olmadığını belirtti. Sektördeki gelişmeler ve hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam edeceklerini ifade etti.